• Olympijský deň
          • Olympijský deň

          • Na niektoré dni budeme spomínať ešte nadlho. Tak ako aj rôzne školské akcie či výlety, aj Olympijský deň (3.6.2022) sa nám vryl hlboko do našich sŕdc. Možno aj preto, že väčšina z nás sa naň tešila už týždne vopred. Tento deň nám opäť pripomenul naše športové schopnosti, ktorými sme pozitívne prekvapili aj samých seba. No opäť sme mali možnosť pocítiť radosť zo športu a aj našich úspechov. Slávnostne sme privítali olympijský oheň, vlajku a hymnu. Zložili sme sľub o čestnosti, poctivosti a snahe pri plnení rôznych desiatich disciplín, medzi ktorými nechýbala prekážková dráha, futbal, florbal, stolný tenis, hádzanie medicimbalom,  či točenie obruče okolo trupu. Niečo nám išlo ľahšie, pri inom sme sa potrápili, no o to väčšiu radosť z úspechu sme mali. Zašportovať si prišli takmer všetci žiaci, a aj preto bol tento deň taký výnimočný. Po dlhej dobe sme sa všetci mohli stretnúť a spoločne sa zabaviť nielen pri športových úlohách, ale i pri diskotéke. Zapojili sa naozaj všetci, či už učitelia, či žiaci, a aj preto sa stal tento deň nezabudnuteľným a okrem zážitkov a spoločne strávených chvíľ si podaktorí domov odniesli i medaile a ceny.       Kristína Kopasová 8.B

          • Plavecký výcvik 5. ročník

          •  

            Pre 5. ročník sa v týždni od 06.06. – 10.06.2022 uskutočnil zdokonaľovací plavecký výcvik. Žiaci denne dochádzali na neďalekú martinskú plaváreň pri Základnej škole Hurbanova. Plaveckého výcviku sa zúčastnilo 28 žiakov, ktorí boli rozdelení do troch skupín, podľa ich plaveckých schopností a zručností. Medzi žiakmi prvej a druhej skupiny boli minimálne rozdiely vo výkonnosti.  Žiaci si precvičovaním plaveckých spôsobov zdokonaľovali techniku. Okrem trénovania plaveckých štýlov si žiaci oboch skupín vyskúšali plaveckú štafetu. Zatiaľ čo žiaci tretej skupiny prekonávali trochu strach z vody a učili sa postupne plavecké štýly ako bol kraul, prsia a znak. Žiaci využívali rôzne plavecké pomôcky ako plavecké dosky, osmičky i plavecké papeky – slíže. Plávaním popod vodu vynárali vodné hračky, čím si precvičili potápanie. Všetci žiaci sa učili aj štartový skok. Na konci výcviku absolvovali plávanie na čas formou pretekov. Všetci žiaci, ktorí sa zúčastnili záverečného dňa, preplávali dané vzdialenosti, čím úspešne zavŕšili plavecký výcvik.

          • Samotesty na september

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR sa pripravuje na nasledujúci školský rok 2022/2023 a zároveň na bezpečný návrat žiakov do škôl v súvislosti s ochorením COVID-19.

            Z tohto dôvodu by sme Vás chceli požiadať o vyjadrenie záujmu o antigénové samotesty na domáce použitie pre žiakov základných škôl, špeciálnych základných škôl, stredných škôl a špeciálnych stredných škôl, ktoré budú určené na použitie pred prvým nástupom do školy v školskom roku 2022/2023 a podľa potreby v prípade opätovného výskytu COVID-19 v škole.

            Svoj záujem vyjadrite vo formulári na odkaze nižšie do piatku, 3. 6. 2022. Testy sú určené pre žiakov 1. až 8. ročníka. O spôsobe prevzatia testov budete včas informovaní.

          • Hlasovanie „Maľované Slovensko“

          • Zapojte sa aj vy a pomôžte získať pre našu školu novú IT techniku od spoločnosti Lidl. Pri nákupe nad 20 € získate v Lidli balíček „Maľované Slovensko“ alebo sa dajú aj kúpiť samostatne v predajni za 0,49 €, kde sa nachádzajú okrem nálepiek aj hlasovacie lístky. Stačí otvoriť stránku https://malovaneslovensko.lidl.sk/sutaz , chcem hlasovať, vyberiete mesto – Vrútky a nájdete našu školu pod názvom Základná škola – Čachovský rad 34. Ak by ste to nevedeli, alebo by sa Vám to nechcelo urobiť, tak to pošlite do školy po žiakovi / žiačke, nech to odovzdajú p. Mgr. Žilkovej. Súťaž o IT techniku prebieha od 02.05.2022 do 30.06.2022. Informácie ohľadom súťaže nájdete na stránke Lidl https://malovaneslovensko.lidl.sk/ v kategórii Súťaž.

            Našim cieľom je urobiť proces pre deti a mládež atraktívnym a modernejším.

            Každý jeden hlas pomôže, vopred ďakujeme za ochotu!

          • Riaditeľské voľno

          • Z dôvodu potreby organizačného zabezpečenia Testovania T5 žiakov 5. ročníka, bude dňa 18. 5. 2022 riaditeľské voľno pre žiakov 6., 7., 8. a 9. ročníka.

        • Úspešná reprezentácia v stolnom tenise
          • Úspešná reprezentácia v stolnom tenise

          • Dňa 04. 05. 2022 sa štyria žiaci (K. Hollý, R. Vrtílek, J. Haráni a P. Mikoláš) a štyri žiačky (T. Kľuchová, V. Jašeková, E. Majerčáková, E. Macejková) zúčastnili okresného kola v stolnom tenise. Turnaj sa konal v telocvični J. Lettricha v Martine. Chlapcom sa darilo, vyhrali skupinu a vo finále najväčším súperom bola ZŠ Dolinského. Našim chlapcom ušlo víťazstvo len o kúsok. Zatiaľ čo sa chlapci umiestnili na 2. mieste, dievčatá nedali súperkám žiadnu šancu. Všetky zápasy vyhrali a skončili na 1. mieste, čím si vybojovali postup na krajské kolo do Čadce.

            Krajské kolo sa konalo hneď 05. 05. 2022. Družstvo bolo v zložení – T. Kľuchová, E. Majerčáková, V. Jašeková, E. Macejková. Dievčatá si zmerali sily so 4 základnými školami (Žilina, Predmier, Ružomberok, Čierne). Zápasy boli zaujímavé, ale jednoznačné. Naše žiačky nemali medzi súpermi premožiteľa a všetky zápasy vyhrali. Vybojovali si úžasné 1. miesto a tým aj postup na MAJSTROVSTVÁ SLOVENSKA ZÁKLADNÝCH ŠKÔL, ktoré sa bude konať 13. 6 – 14. 6. 2022 v športovom komplexe v Šamoríne. Držíme dievčatám palce a za úspešnú reprezentáciu im ĎAKUJEME!

          • Šaliansky Maťko

          • Dňa 7.4.2022 sa uskutočnilo okresné kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko. Našu školu úspešne reprezentovala Ninka Olexová zo 4.B triedy. Gratulujeme k 1. miestu a držíme palce v krajskom kole.

          • Riaditeľské voľno pre žiakov 5. - 8. ročníka

          • Riaditeľka Základnej školy Hany Zelinovej vo Vrútkach v zmysle Zákona 245/2008 Z.z. z 22. mája 2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov § 150 Organizácia školského roka, ods. 5 udeľuje

            riaditeľské voľno dňa 6. apríla 2022

             pre žiakov 5. až 8. ročníka

            z dôvodu testovania T9 – 2022, ktoré sa uskutoční 6.apríla 2022 (streda) na všetkých základných školách Slovenskej republiky z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra.

          • Zápis do 1. ročníka

          • Vážení rodičia,
            podľa §20 ods.2 školského zákona 245/2008 Z.z. v znení neskorších predpisov „ Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole...“. Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť.

            Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt (ďalej len „spádová škola“), ak pre neho zákonný zástupca nevyberie inú základnú školu. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na základné vzdelávanie.

            Zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky v našej základnej škole sa bude konať v termíne od 6.4.2022 do 8.4.2022 v čase od 14,00 hod do 18.00 hod. v budove 1.stupňa základnej školy.

            V prípade, že sa rozhodnete vyplniť elektronickú prihlášku na našej stránke, máte možnosť vyplniť ju už od 11.3.2022. Po vyplnení prihlášky si ju podľa možností vytlačte, podpíšte a prineste ju vo vybratý deň zápisu do školy. Urýchlite tým administratívnu časť zápisu. V prípade, že nemáte možnosť tlače, prihlášku vyplňte a tlač zrealizujeme v škole.

            Elektronická prihláška

            Rodičia, ktorí nemajú možnosť vyplniť elektronickú prihlášku, náležitosti spojené so zápisom sa zrealizujú v deň zápisu, ktorý si rodičia zvolia z vyššie uvedených termínov. Prihlášku sú povinní vypísať (vyplniť) aj rodičia detí, ktoré mali v školskom roku 2021- 2022 odloženú školskú dochádzku.
            Pre kontrolu údajov v prihláške je potrebné priniesť si v deň zápisu občiansky preukaz zákonného zástupcu a rodný list dieťaťa.

            Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami spolu s prihláškou predkladá aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.
            Rozhodnutie o prijatí na základné vzdelávanie do základnej školy bude zákonným zástupcom vydané do 15.6.2022 na proti podpis. O termíne vyzdvihnutia rozhodnutia na riaditeľstve školy budú zákonní zástupcovia včas informovaní.

            Ďakujeme, že ste si nás vybrali na rozvoj a cestu za poznaním pre Vaše dieťa.

             

             

          • Kŕmidla a vtáčie búdky pre zimujúce vtáky

          • Vtáky sú našou neodmysliteľnou súčasťou biologickej rovnováhy. Preto myslíme aj na naše zimujúce vtáky, ktoré sa nachádzajú v našom okolí, tak sme na ich ochranu vyrobili na hodinách Techniky kŕmidla a vtáčie búdky v rôznych tvaroch a veľkostiach. Deti našej školy majú radi prírodu, preto sa zapojili do tejto činnosti s nadšením a radosťou. Hotové kŕmidla a vtáčie búdky boli následne žiakmi umiestnené v okolí v areáli našej školy, ktoré pravidelne dopĺňajú krmivom.

          • Vydávanie samotestov pre žiakov

          • Vydávanie 3.várky antigénových samotestov bude realizované počas jarných prázdnin.

            Testy si môžu prísť vyzdvihnúť zákonní zástupcovia žiakov do budovy 2.stupňa v dňoch:

            Pondelok           

            7.3. 2022 v čase   od 7,30 do 15,30 hod

            Utorok               

            8.3. 2022  v čase   od 7,30 do 14,00 hod

            Streda                 

            9.3. 2022 v čase   od 7,30 do 15,30 hod

          • Hviezdoslavov Kubín

          • 24. februára sa uskutočnilo na 1. stupni ZŠ školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Spolu súťažilo 24 recitátorov, z toho 18 detí recitovalo poéziu, 6 detí prózu. Porota ocenila týchto žiakov:

            Poézia:

            1.  miesto: Eliška Buociková – 3. B

            2.  miesto: Lukáš Vantara – B

            2.  miesto: Maroš Ivan – 4. A

            3.  miesto: Natalka Jenčiková – 2. A

            3.  miesto: Nina Olexová – 4. B

            3.  miesto: Marko Lonc – 3. A

            Próza:

            1.  miesto: Miriam Kontríková – 2. B

            2.  miesto: Timea Salvová – 3. B

            2.  miesto: Janka Šulová – 3. A

             

            Eliška Buociková a Miriamka Kontríková nás budú reprezentovať v okresnom kole. Prajeme im veľa úspechov!

             

          • Básnenie

          • O tom, že sú medzi nami možno i budúci spisovatelia, básnici či maliari svedčia tiež ďalšie úspechy v súťaži Básnenie.

            Spomedzi veľkého počtu prác porota ocenila dvoch žiakov našej školy:

            Paulínka Fojtíková – 3. A a Tomáš Mičo – 4. A.

            Víťazom k úspechu srdečne blahoželáme!

             

          • Oznam o karanténe v 4.A

          • Z dôvodu pozitívneho výsledku žiaka zostáva trieda 4.A v karanténe na základe Rozhodnutia riaditeľky školy po konzultácii s RÚVZ Martin od 17.2.2022 do 20.2.2022 vrátane.  Nástup do školy je možný od 21.2.2022. Potrebné je sledovať zdravotný stav všetkých žiakov bez výnimky. V prípade pozitívneho výsledku samotestu, rodičia kontaktujú svojho detského lekára, ktorý rozhoduje o ďalšom postupe a dĺžke karantény.Rodič má povinnosť nahlásiť karanténu dieťaťa detskému lekárovi, ktorý na jeho karanténu dohliada a rozhoduje o jej ukončení.V prípade výnimiek po prekonaní, RÚVZ neodporúča v tomto období, prítomnosť detí v kolektíve. V karanténe síce dieťa byť nemusí, ale je dôležité chrániť  seba a ostatných aj z dôvodu opakovaných ochorení na COVID – 19.

            Žiaci 4.A prechádzajú v období karantény na dištančné vzdelávanie. Vo štvrtok 17.2.2022 dostanú len domáce zadania, v piatok bude vyučovanie realizované online formou cez ZOOM tak, ako je zaužívané z predchádzajúceho obdobia.

            Pri nástupe do školy je potrebné odovzdať Vyhlásenie o bezinfekčnosti / elektronicky,alebo v papierovej forme.

          • Oznam o karanténe v 1.A

          • Z dôvodu pozitívneho výsledku žiaka zostáva trieda 1.A v karanténe na základe Rozhodnutia riaditeľky školy po konzultácii s RÚVZ Martin od 17.2.2022 do 21.2.2022 vrátane.  Nástupdo školy je možný od 22.2.2022. Potrebné je sledovať zdravotný stav všetkých žiakov bez výnimky. V prípade pozitívneho výsledku samotestu, rodičia kontaktujú svojho detského lekára, ktorý rozhoduje o ďalšom postupe a dĺžke karantény. Rodič má povinnosť nahlásiť karanténu dieťaťa detskému lekárovi, ktorý na jeho karanténu dohliada a rozhoduje o jej ukončení.V prípade výnimiek po prekonaní, RÚVZ neodporúča v tomto období, prítomnosť detív kolektíve. V karanténe síce dieťa byť nemusí, ale je dôležité chrániť  seba a ostatných aj z dôvodu opakovaných ochorení na COVID – 19.

            Žiaci 1.A prechádzajú v období karantény na dištančné vzdelávanie. Vo štvrtok 17.2.2022 dostanú len domáce zadania, od piatku bude vyučovanie realizované online formou cez ZOOM tak, ako je zaužívané z predchádzajúceho obdobia.

            Pri nástupe do školy je potrebné odovzdať Vyhlásenie o bezinfekčnosti / elektronicky,alebo v papierovej forme.

          • Oznam o karanténe v 3.B

          • Z dôvodu pozitívneho výsledku žiaka zostáva trieda 3.B v karanténe na základe Rozhodnutia riaditeľky školy po konzultácii s RÚVZ Martin od 16.2.2022 do 20.2.2022 vrátane.  Nástup do školy je možný od 21.2.2022. Potrebné je sledovať zdravotný stav všetkých žiakov bez výnimky. V prípade pozitívneho výsledku samotestu, rodičia kontaktujú svojho detského lekára, ktorý rozhoduje o ďalšom postupe a dĺžke karantény.

            Rodič má povinnosť nahlásiť karanténu dieťaťa detskému lekárovi, ktorý na jeho karanténu dohliada a rozhoduje o jej ukončení.

            V prípade výnimiek po prekonaní, RÚVZ neodporúča v tomto období, prítomnosť detí v kolektíve. V karanténe síce dieťa byť nemusí, ale je dôležité chrániť  seba a ostatných aj z dôvodu opakovaných ochorení na COVID – 19.

            Žiaci 3.B prechádzajú v období karantény na dištančné vzdelávanie. V stredu 16,2.2022 dostanú len domáce zadania, od štvrtku bude vyučovanie realizované online formou cez ZOOM tak, ako je zaužívané z predchádzajúceho obdobia.

            Pri nástupe do školy je potrebné odovzdať Vyhlásenie o bezinfekčnosti / elektronicky, alebo v papierovej forme.

          • Oznam o karanténe v 6.B a 8.A

          • Z dôvodu pozitívneho výsledku žiaka zostáva triedy 6.B a 8.A v karanténe na základe Rozhodnutia riaditeľky školy po konzultácii s RÚVZ Martin do 16.2.2022 vrátane.  Nástup do školy je možný od 17.2.2022. Potrebné je sledovať zdravotný stav všetkých žiakov bez výnimky. V prípade pozitívneho výsledku samotestu, rodičia kontaktujú svojho detského lekára, ktorý rozhoduje o ďalšom postupe a dĺžke karantény.

            Rodič má povinnosť nahlásiť karanténu dieťaťa detskému lekárovi, ktorý na jeho karanténu dohliada a rozhoduje o jej ukončení.

            V prípade výnimiek po prekonaní, RÚVZ neodporúča v tomto období, prítomnosť detí v kolektíve. V karanténe síce dieťa byť nemusí, ale je dôležité chrániť  seba a ostatných aj z dôvodu opakovaných ochorení na COVID – 19.

            Žiaci oboch tried prechádzajú v období karantény na dištančné vzdelávanie, ktoré bude realizované online formou cez ZOOM tak, ako je zaužívané z predchádzajúceho obdobia.

            Pri nástupe do školy je potrebné odovzdať Vyhlásenie o bezinfekčnosti / elektronicky, alebo v papierovej forme.