• Jesenné variácie

          • Dňa 27. októbra v CVČ Domino  sa uskutočnila súťaž v aranžovaní. Našu školu reprezentovali dve družstvá. Dievčatá z 5. B sa umiestnili na 1. mieste. Pracovali v zložení: Silvia Krajčová, Michelle Vicha, Simona Hlavňová.

            Žiaci zo 4. A triedy sa umiestnili na 2. mieste. Družstvo tvorili: Paulínka Fojtíková, Klaudia Grilusová, Marko Lonc.

            Žiakom k ich úspechu srdečne blahoželáme!

          • Dobrovoľná zbierka pre opustené a túlavé zvieratá v Martine

          • Ku príležitosti Svetového dňa zvierat sa v týždni od 24.10.2022 do 27.10.2022 uskutoční dobrovoľná zbierka pre opustené a túlavé zvieratká. Nazbierané krmivo a príslušenstvo bude poskytnuté občianskemu združeniu Túlavé šťastie. Krabice na dary budú umiestnené nasledovne: na 1. stupni a v ŠKD pri hlavnom vstupe, na 2. stupni pri hlavnom vstupe a na prvom poschodí budovy. Za dary veľmi pekne ďakujeme!

          • Úcta voči starým ľuďom

          • Mesiac október je mesiacom, v ktorom si uctime starých ľudí. Úcta k človeku by mala byť prirodzenou súčasťou nášho života. Mala by byť spontánna a každodenná. Starší ľudia či naši starí rodičia si úctu zaslúžia. Pretože  vekom nadobudli bohaté skúsenosti, ktoré odovzdávajú práve nám mladším. Aj my sme chceli potešiť  ľudí, ktorí svoj život prežívajú v zariadení pre seniorov. Do domu sociálnych služieb Senior sme vyrobili záložky, pozdravy a obrázky. Vyrábali ich žiaci 3. A, 3. B, 4. A, 4. B, triedy. Veríme, že starkých potešia a spríjemnia im chvíle.

          • Návšteva Izby Hany Zelinovej

          • 5. októbra sme boli v Izbe Hany Zelinovej. Nachádza sa na MsÚ vo Vrútkach. Sprevádzala nás tam teta Zuzka z knižnice. Rozprávala nám o Hane Zelinovej, o jej detstve i o jej práci. Pracovala ako redaktorka a spisovateľka. Bola veľmi pekná a vždy bola upravená. V súťaži Miss Vrútky získala ocenenie. V miestnosti bol jej nábytok, obrazy, zrkadlo, kreslo i písací stroj, na ktorom písala. Napísala veľa kníh. Boli uložené v poličke. Za svoju spisovateľskú činnosť bola veľakrát i ocenená. Sme hrdí na to, že naša škola je po nej pomenovaná.

            Kristínka Kosorinová, Zuzka Berešíková, 4. B

          • Mimoriadne prerušenie vyučovania na 2. stupni

          • Riaditeľka Základnej školy Hany Zelinovej vo Vrútkach v zmysle Zákona 245/2008 Z.z. z 22. mája 2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov § 150, ods. 5 a rozhodnutia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR  číslo: 2022/19036:1-A1810 zo dňa 15.8.2022

             

            mimoriadne prerušuje vyučovanie na 2.stupni ZŠ

            od 5.10.2022 do 7.10.2022 (vrátane)

             

            z dôvodu, že nie je možné zabezpečiť plynulý výchovnovzdelávací proces na základe zvýšeného výskytu ochorenia COVID 19 medzi pedagogickými a prevádzkovými zamestnancami školy.

            Školská jedáleň je v prevádzke, v prípade, že nemáte záujem o stravu na uvedené dni, je potrebné sa individuálne odhlásiť.

          • Environmentálna výchova v Turčianskej Štiavničke

          • My žiaci 4. Aa 4. B triedy sme boli na environmentálnej výchove v Turčianskej Štiavničke. Pri hajcovni nás už čakal pán učiteľ. Rozprával nám o obci, hovoril aj o tom, ako sa kedysi prevážalo drevo po úzkokoľajnej železnici. Videli sme celú Turčiansku kotlinu ako na dlani. V hajcovni boli z dreva vyrezané krásne sošky. Odtiaľ sme sa presunuli do bývalej ZŠ. Tam nás už čakali tri mačky. Jedna bola celá čierna, druhá strakatá a medzi nimi kraľoval ryšavý kocúr. Pani učiteľka nám hovorila o belorítkach, učila nás spoznávať rôzne vtáčiky. Za odmenu, keď sme pozorne počúvali, sme mohli mať na rukách veľa rôznych zvieratiek – mačky, hady, pavúky, škrečky,...

            Bolo tam veľmi pekne. Všetkým sa nám páčilo. Už teraz sa tešíme na ďalšiu environmentálnu výchovu.

            Dianka Milčíková, Eliška Buociková, 4. B

          • Boli sme v Rakúsku

          • Dňa 28.septembra 2022 sa žiaci 8. - 9. ročníka, ktorí sa učia nemecký jazyk, zúčastnili jazykovo-dejepisnej exkurzie v rakúskom zámku Schloss Hof, nachádzajúcom sa cca 3 km od Bratislavy. Cieľom exkurzie bolo dozvedieť sa o spôsobe života v minulosti a využiť svoje jazykové schopnosti a vedomosti pri komunikácii s cudzincami. Už počas cesty vlakom sme sa oboznámili s geografickými faktami územia, cez ktoré sme prechádzali. Po príchode do Rakúska sme si prehliadli stavbu postavenú v štýle baroka a klasicizmu a dozvedeli sa zaujímavé informácie o živote v zámku a jeho majiteľoch. Po zaujímavom odbornom výklade sa žiaci po skupinkách pohybovali po zámku a jeho okolí a plnili úlohy v nemeckom jazyku. Verím, že exkurzia splnila svoj cieľ a že sa žiaci vrátili domov plní nových vedomostí, ale aj pekných, nielen cudzojazyčných zážitkov. 

          • Európsky deň jazykov

          • Dňa 26.9.2022 sme si na druhom stupni pripomenuli Európsky deň jazykov. Žiaci sa celý deň zaoberali aktivitami v anglickom, nemeckom a ruskom jazyku. Starší absolvovali pestré diskusie s cudzojazyčnými lektormi a precvičili si tak svoje komunikačné schopnosti. Mladší žiaci vytvárali svoje vlastné slovníčky v anglickom a nemeckom jazyku, vyrábali vlajky európskych štátov a deň bol spestrený aj výrobou projektov na tému Prečo a ako sa učíme cudzie jazyky. Niektorí sa venovali téme kráľovskej rodiny v Británii, iní prednášali básne so snahou napodobniť originál alebo sa pobavili pri anglických rozprávkach a seriáloch. Každý si tak prišiel na svoje a deň sme strávili v príjemnej atmosfére jazykových výziev. Nenadarmo sa vraví: „Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom." 

             

          • Prevádzka ŠKD

          • Od 27.9.2022 budú všetky oddelenia Školského klubu detí z dôvodu poruchy rozvodu tepla až do odvolania realizovať svoju činnosť v budove 1. stupňa ZŠ. Uvedené sa týka aj ranného schádzania detí od 6,00 do 7,30 hod. a poobedňajšej činnosti do 17,00 hod. 

          • Rampa pri zadnej bráne do školy

          • Váž. rodičia.

            V priestoroch zadnej brány bola počas prázdnin nainštalovaná pri vstupe diaľkovo ovládaná rampa. Vzhľadom k tomu, že značka ZÁKAZ VJAZDU nebola rešpektovaná a opakovane dochádzalo k stretom medzi autami a deťmi, ktoré občas končili zranením, bolo nutné zaistiť väčšiu bezpečnosť žiakov. Školský areál je uzatvorený objekt, v ktorom sa počas príchodu žiakov nemôžu pohybovať autá (mimo obsluhy). Bude preto potrebné, v prípade, že využívate vstup zadnou bránou z ulice Čachovský rad, aby deti vystupovali na chodník pred bránou.  Prípadne využite hlavný vstup od Turca, ku ktorému sa tiež dá prísť autom. Veríme, že sa náš krok u vás stretne s porozumením, ide predovšetkým o bezpečnosť vašich detí. V prípade, že vy osobne prichádzate autom v úradnej veci, je potrebné využiť  priestor pri hlavnom vstupe od Turca, kde je dosť miesta na bezpečné zaparkovanie auta.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Otvorenie školského roka

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023 sa   uskutoční dňa 5.9.2022 o 8,30 hod. pred budovou 2.st. ZŠ.

            ZRPŠ pre rodičov žiakov 1. ročníka sa uskutoční o 9,30 hod. v priestoroch budovy 1. stupňa ZŠ v 1.A a 1.B triede.

            Prevádzka ŠKD bude od 6,00 hod. do  8,30 hod. a od 9,30 hod. do 16,00 hod.

            Žiaci budú pracovať v triedach do 10,30 hod.

            Vydávanie obedov v ŠJ  bude pre 2.st. od 10,30 hod. do 11,00 hod., pre 1.st. od 11,00 hod. do 11,30 hod.

          • Kultúrne poukazy pre žiakov končiaceho 9. ročníka

          • Žiaci, ktorí končili 30. júna 9. ročník, si môžu prísť prevziať kultúrne poukazy od pondelka, 22.8. za pani tajomníčkou v čase od 7,30 do 13,30. Žiaci, ktorí skončili dochádzku na našej škole v inom ako 9. ročníku, si môžu prísť prevziať poukazy od stredy, 24. 8. od 8,00 do 13,30 za svojimi triednymi učiteľmi.

          • Letná škola

          • Vážení rodičia,
            od 15. 8.2022 na základe schváleného projektu MŠVVaŠ SR začíname s realizáciou
            aktivít v rámci Letnej školy 2022 pre prihlásených účastníkov podľa nasledovného
            harmonogramu:
            7,00 – 7,15 – schádzanie detí v priestoroch ŠKD, následné zadelenie do skupín
            7,15 – 9,00 – práca v skupinách
            9,00 - 9,30 - desiata v ŠJ
            9,30 - 11,30 - práca v skupinách
            11,30 – 12,00 – obed v ŠJ
            12,00 – 14,00 – popoludňajšie aktivity v priestoroch Školského klubu detí, exteriéri školy
            14,00 - 14,30 – olovrant v ŠJ
            14,30 – 16,00 - popoludňajšie aktivity v priestoroch Školského klubu detí, exteriéri školy
            Počas práce v skupinách bude deťom poskytnutý dostatočný čas na oddych.
            V prípade, že sa rodič rozhodne prísť pre dieťa pred 14,00 hod. je potrebné túto skutočnosť
            nahlásiť v aktuálny deň osobne ráno pri vstupe dieťaťa do ŠKD, alebo podať informáciu
            písomne a dieťa ju následne odovzdá príslušnej pani učiteľke, p. vychovávateľke.
            Do Letnej školy 2022 je potrebné si priniesť prezuvky, písacie potreby, pastelky, odporúčame
            zošit číslo 510,513, alebo iné podľa možností.
            Strava žiakov ( desiata, obed, olovrant, pitný režim ) bude zabezpečená v školskej jedálni . Na
            základe schváleného projektu je strava oprávneným výdavkom , t. j. bude žiakom hradená
            z projektu.
            V prípade nenastúpenia do Letnej školy 2022, alebo neprítomnosti dieťaťa v niektorý deň
            realizácie Letnej školy 2022, žiadame rodičov aby túto skutočnosť nahlásili bezodkladne.
            Taktiež žiadame v prvý deň nástupu do LŠ upresniť spôsob odchodu dieťaťa z Letnej školy
            2022 domov kontrolou údajov, ktoré ste uviedli v záväznej prihláške v mesiaci jún 2022.
            Prihlášku na kontrolu Vám odovzdá k nahliadnutiu po príchode do ŠKD príslušná p. učiteľka,
            p. vychovávateľka, ktorá bude pri vstupných dverách.
            Tel. kontakt pre nahlásenie zmien Letnej školy 2022: 0910954955 ( J. Šugárová – ZRŠ) 

            https://www.minedu.sk/data/att/23589.pdf 

            https://www.minedu.sk/data/att/23662.pdf 

             

          • Skrátené vyučovanie z dôvodu vysokých teplôt

          • Vážení rodičia.

            Vzhľadom k očakávaným vysokým teplotám bude vyučovanie v utorok a stredu organizované nasledovne:

            1. stupeň do 11,00

            5. a 6. ročník do 11,25

            7., 8. a 9. ročník do 11,40

            Obed v ŠJ bude zabezpečený od 11,00 do 13,00. Činnosť v ŠKD bude do 16,00.

          • Jarný beh detí 2022

          • V piatok dňa 10.06.2022 sa na futbalovom ihrisku Attack Vrútky uskutočnili bežecké preteky detí základných, materských škôl a gymnázia z Vrútok. V kategóriách základných škôl si žiaci zmerali sily so Základnou školou M. R. Štefánika. Žiaci a žiačky museli ukázať svoje bežecké schopnosti na trati od 250 m až po 1500 m, v závislosti od ročníka, ktorí navštevujú. Mnoho žiakov našej školy bolo úspešných a umiestnili sa na prvých troch miestach. Všetkým zúčastneným  ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Kategória            1. – 2. ročník CHLAPCI        1. miesto - Revallo Michal (2.ročník)

                                                                                       2. miesto – Pavlík Fabián (2.ročník)

                                                                                       3. miesto – Malík Lucas (2.ročník)

             Kategória           1. – 2. ročník DIEVČATÁ       1. miesto – Holonková Lilien (2.ročník)

                                                                                        2. miesto – Žilková Timea (1.ročník)

                                                                                        3. miesto – Jenčíková Natália (2.ročník)

            Kategória            3. -  4. ročník CHLAPCI         3. miesto – Revallo Roman (4.ročník)

            Kategória            5. – 6. ročník CHLAPCI         1. miesto – Grilus Eduard (6.ročník)

                                                                                        2. miesto – Veverica Dávid (6.ročník)

                                                                                        3. miesto – Tabaček Šimon (6.ročník)

            Kategória            5. – 6. ročník DIEVČATÁ       1. miesto – Fekiačová Miriam (6.ročník)

                                                                                        2. miesto – Šichtová Dorota (6.ročník)

                                                                                        3. miesto – Antalíková Michaela (6.ročník)

            Kategória            7. – 8. ročník CHLAPCI          2.miesto – Rohoň Michal (8.ročník)

            Kategória            7. – 8. ročník DIEVČATÁ        2. miesto – Chrenková Veronika (7.ročník)

                                                                                        3. miesto – Jurečková Zoja (7.ročník)              

            Kategória            9. ročník CHLAPCI                 2. miesto – Mikoláš Patrik (9.ročník)

                                                                                        3. miesto – Fekiač Peter (9.ročník)

            Kategória            9. ročník DIEVČATÁ               1. miesto – Bašťovanská Viktória (9.ročník)

             

          • Beseda

          • Jeden deň prišla medzi nás pani policajtka. Hovorila nám o tom, čo všetko musia robiť policajti.  Rozprávali sme sa o šikanovaní. Rozdala nám pracovné zošity Detská policajná akadémia. A my sme v nich pracovali. Boli sme radi, lebo zas sme sa niečo nové naučili.

                                                                                                                           David Pokrzywinski, 3. B                        

          • Plavecký výcvik 3. ročník

          • Veľmi sme sa tešili na to, kedy budeme chodiť na plavecký výcvik. Do školy sme prišli s batohom, v ktorom sme mali veci na plávanie. Keď prišli pani učiteľky, nastúpili sme do autobusu. Cestovali sme  do Dolného Kubína. V autobuse bolo veselo. Cesta nám rýchlo ubehla, lebo sme si spievali. Na plavárni sme sa prezliekli a rozdelili nás do skupín. Každý deň pred plávaním sme mali rozcvičku – na suchu i vo vode. Plávali sme v malom i  vo veľkom bazéne. V piatok sme mali preteky. Každý z nás preplával dĺžku bazéna. Za to, že sme sa naučili všetci plávať, sme dostali diplom a sladkú odmenu.

            Z plavárne sme šli na obed do Oravského Podzámku. Tu sme navštívili Oravský hrad.

            Bol to super týždeň. Budeme naň dlho spomínať.

                                                                                                                                              Nina Kubisová, 3. B